AGROTEKNIKK

26-29 november, Norges Varemesse, Lillestrøm

Adm. dir. Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge ba landbruket kaste seg inn i rampelyset og fortelle enda mer om alt det spennende som skjer i næringa.

– Framsnakk landbruket!

– Det skjer så mye spennende i næringen. Norsk landbruk har en fantastisk startposisjon og alle odds på sin side til å være i toppsjiktet i norsk næringsliv i årene framover. Men dere må bli enda flinkere til å framsnakke dere selv!

26.11.2015
Tekst: Håvard Simonsen | Foto: Håvard Simonsen


Det var oppfordringen fra adm. direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge da hun med en stor hyllest til landbruket og norske bønder innledet til debatt om «Innovasjon i et bærekraftig landbruk» under første dag av Agroteknikk.

 

– Norge står midt oppe i en utfordrende omstilling, men med landbrukets høyteknologiske kompetanse, evne til å være innovative og helhetstenkende, er jeg mange bekymringer fattigere. Så må dere skape en enda mer klimasmart og bærekraftig matproduksjon, sa Traaseth.
 

Traaseth advarte mot å sette havbruksnæringen og landbruket – blått eller grønt – opp mot hverandre, og viste til at spennende næringer er utviklet med kunnskap fra begge. – Vi må få til å jobbe sammen. Vi må ut av den gamle debatten som er silobasert, sa hun.

Debattpanelet

F.v. debattleder Eva Nordlund, Jarl Gjønnes, Alvhild Hedstein og Einar Enger.

Leder i Felleskjøpet Agri, Einar Enger, la vekt på at landbruket vil være en viktig del av framtidas bioøkonomi, men understreket også at næringa må ta sin del av ansvaret for klimatilpasning og bærekraft. Her viste han til uttalelser fra statsminister Erna Solberg, som har sagt at bøndene må kompenseres for tiltak som gjennomføres.

 

Adm. direktør Alvhild Hedstein etterlyste mye kraftigere politisk vilje hvis vi skal får fart på det grønne skiftet.

 

Daglig leder hos maskinprodusenten Orkel, Jarl Gjønnes, viste til at hans og andre selskaper utvikler mye ny spennende teknologi som vil sette bonden i stand til å utføre sine oppgaver med større presisjon, som blant annet vil bidra til en mer effektiv og bærekraftig utnyttelse av ressursene.